Een huis verkopen in de zomer? Vroeger werd dat misschien afgeraden, maar dit jaar is dat heel anders. De huizenmarkt lijkt in rustiger vaarwater te komen. Na maanden van een dalende trend, komt de markt meer in balans. “Deze zomer is hét moment om je huis te verkopen”, legt Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland, uit.
Waarom dan precies? Ten eerste neemt het aantal bezichtigingen per huis toe. Na een dieptepunt vorig jaar zomer, krijgt de gemiddelde woning bijna zeven potentiële kopers over de vloer. Ten tweede wordt er weer vaker boven de vraagprijs geboden. Dat gebeurt nu in ongeveer dertig procent van de gevallen. Afgelopen december was dit slechts tien procent. En ook staan huizen minder lang te koop.
Van Wijgerden: “Alle cijfers wijzen erop dat het weer een gunstig moment is om je huis te koop te zetten. Mensen onderschatten van oudsher de zomermaanden om hun huis in de picture te zetten, maar eigenlijk biedt de komende periode veel voordelen en kansen.”
Minder concurrentie en dus meer aandacht
In de zomer hebben makelaars minder volle agenda’s, en dus meer tijd om bezichtigingen in te plannen. Maar belangrijker nog: je huis valt meer op in deze periode omdat er minder te koop staan. Bovendien staat een huis er altijd mooi bij in de zomer. Dat komt de foto’s ten goede. En kopers? Die kunnen ook later op de dag nog bezichtigen en zijn hopelijk goed gehumeurd door het lekkere weer, wat positief effect kan hebben op hun keuze en bod.
Eerst verkopen of kopen?
Heb je al een woning en zoek je een nieuw huis? Dan zit je mogelijk met de vraag wat de juiste volgorde is. De laatste jaren was eerst kopen gebruikelijk. Dat was geen enkel probleem, omdat je het oude toch wel goed en snel kon verkopen en anders misschien zonder huis zat. Veel meer zogeheten “doorstromers” verkopen momenteel echter eerst hun woning voordat ze een nieuwe kopen.
Verstandig, vindt Van Wijgerden. “Met deze aanpak beperk je de financiële risico’s omdat je weet waar je aan toe bent en wat je financiële mogelijkheden zijn wat betreft de aankoop van een nieuwe woning. Je hebt geen overbruggingskrediet nodig en je voorkomt dubbele lasten.” Bewandel je toch liever de omgekeerde route? “Ook dan ben je zeker niet de enige. Momenteel gebeurt het een beetje fifty-fifty en er is geen goed of fout. Uiteindelijk hangt deze keuze af van bijvoorbeeld de markt waarin je opereert, het aanbod, je eisenpakket en je financiële situatie.”, besluit Van Wijgerden.