De woningmarkt is volop in beweging. Wat moet ik weten?

Door
Juul Dijkhuis
op

De huizenmarkt is veranderd sinds begin 2022. De gekte is uit de markt en huizen staan weer langer te koop. Ook zijn er minder bezichtigingen per huis en het overbieden op huizen komt minder vaak voor. Wat moet je weten als je nu koopt of verkoopt?

Zoals Gijs Wijgerden (directeur Makelaarsland) en makelaar Remmie Cornelisse al bespraken in hun podcast van 30 juni, is de huizenmarkt op dit moment onrustig. De hypotheekrentes zijn sterk gestegen en de huizenprijzen zijn nog steeds erg hoog. Het aantal bezichtigingen per huis neemt af en ook staan huizen weer langer in de verkoop. De onrust in de markt zorgt ook voor onzekerheden.

Waardoor is de markt zo onrustig?

Vorig jaar was het nog mogelijk om de hypotheekrente voor 20 jaar vast te zetten tegen een rente van 1,5%. Eind december is de stijging voorzichtig ingezet. Begin 2022 kwamen er flinke stijgingen van de hypotheekrente. In een korte periode zijn de hypotheekrentes verdubbeld. Daarnaast zijn er meer ontwikkelingen die zorgen voor onrust in de markt. Denk bijvoorbeeld aan de inflatie, de economische onrust en de oorlog. Het vertrouwen in de huizenmarkt is ook afgenomen volgens Vereniging Eigen Huis. Toch biedt de huidige huizenmarkt ook kansen. Met een goed advies van een makelaar kun je makkelijker kopen.

Wat doen de huizenprijzen?

Hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen is moeilijk te voorspellen. In de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen keihard gestegen. Jaren achtereen kwamen de prijsstijgingen boven de 10% per jaar uit. Er moet een keer een kantelpunt komen. Door de sterk gestegen hypotheekrentes zorgt het kopen van een huis nu ook voor hogere maandlasten. In de podcast gaven Gijs en Remmie aan dat ze geen sterke daling van de huizenprijzen verwachten. De stijging vlakt af en is sterk afhankelijk van locatie en het huis. Door het tekort aan koophuizen blijft er een grote vraag naar koophuizen. Er wordt hard bijgebouwd, maar het tekort inlopen gaat niet binnen een paar jaren lukken.

Nu je huis verkopen?

Het is belangrijk dat het kopen en het verkopen in dezelfde markt gebeurt. Dit betekent dat je risico’s kunt verlagen door zowel de koop als de verkoop in dezelfde periode te doen. In de huidige markt betaal je veel voor een ander huis. Het leed wordt kleiner doordat je ook je eigen huis verkoopt voor een hoog bedrag. Huizen worden nog steeds tegen hoge bedragen verkocht, dus er is geen reden om het verkopen uit te stellen ondanks de onrustige huizenmarkt.

Nu een huis kopen?

Niemand kan vaststellen wat het ideale moment is voor het kopen van een huis. Het kan je overkomen dat je nu een huis koopt en volgende maand wordt de daling van de huizenprijzen ingezet. Aan de andere kant kun je ook stellen dat je beter wel nu kunt kopen. Bij een verdere stijging van de hypotheekrentes, moet je over een half jaar mogelijk een veel hogere hypotheekrente betalen. De rentes zijn sterk gestegen, maar in vergelijking met het verleden zijn ze nog steeds laag. In een gesprek met een makelaar kun je advies inwinnen over wat in jouw situatie de beste keuze is.

Tip voor kopers – Koop een huis op de groei

Koop een huis waar je nog jaren kunt blijven. Wil je op langere termijn gezinsuitbreiding? Houd hier bij het kopen van een huis dan rekening mee. Als de prijzen zakken moet je nog jaren vooruit kunnen. Stel, je koopt nu een geschikt huis en de huizenprijzen zakken de komende jaren 20%. Door het kiezen van de juiste hypotheek, los je gedurende de looptijd af op de hypotheekschuld. Gerekend over 30 jaar betaal je de hypotheek zelfs volledig af. Houd dus rekening met dalende huizenprijzen, maar laat je er niet door afschrikken.

Luister de Podcast van Gijs Wijgerden en Remmie Cornelissen voor nog meer praktische informatie over de situatie op de huizenmarkt. Voor een advies op maat kun je uiteraard sparren met de makelaars van Makelaarsland.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.