Stijging hypotheekrente – Wat zijn de gevolgen voor de huizenmarkt?

Door
Juul Dijkhuis
op

Huiseigenaren die de hypotheek willen oversluiten of gaan verbouwen, vragen massaal hypotheken aan. De hypotheekrente is namelijk aan het stijgen. Een sterke stijging van de rente kan effect hebben op de huizenmarkt, maar overschat het effect niet.

Al sinds oktober zijn de hypotheekrentes aan het stijgen, maar het gaat om beperkte verhogingen op zeer lage hypotheekrentes. Nog steeds kun je de hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten tegen 1,25% voor een hypotheek met NHG. Het feit dat de dalende of gelijkblijvende trend is doorbroken heeft effect op het gedrag van huiseigenaren.

Veel meer nieuwe hypotheken afgesloten

Door de krapte op de huizenmarkt zijn er meer huizenzoekers dan verkopers. Volgens het Kadaster zijn er in het derde kwartaal van 2021 slechts 53.875 huizen verkocht. Dat is 13,4% minder dan in het derde kwartaal van 2020. Toch stijgt het aantal nieuw afgesloten hypotheken. Dat komt door huiseigenaren die een extra hypotheek nemen voor een verbouwing en door het oversluiten van hypotheken waar nog een hoge hypotheekrente voor verschuldigd is. Hypotheken Data Netwerk (HDN) verwerkt voor bijna alle geldverstrekkers de hypotheekaanvragen. Ze registreren nu wekelijks 15.500 tot 16.000 aanvragen per week. In september van dit jaar ging het nog om 10.000.

Het gaat om minimale stijging hypotheekrente

Nog steeds kun je tegen een zeer lage hypotheekrente een langlopende rentevast periode kiezen. Sinds oktober hebben veel banken verhogingen doorgevoerd, maar het gaat met kleine stapjes. Het gaat bijvoorbeeld om verhogingen van 1,23% naar 1,24%. Er worden ook grotere stappen gezet. Er is ook een geldverstrekker die met 0,15 procentpunt heeft verhoogd. Vergeleken met rentestanden uit het verleden mogen we nog steeds spreken over extreem lage hypotheekrentes ondanks de verhogingen.

Een stijgende hypotheekrente heeft effect op de maandlasten

Iedereen die nog een huis gaat kopen of die de hypotheekrente opnieuw voor een bepaalde periode vast moet zetten, gaat het wel merken in de maandlasten. Een verhoging van 0,05 procentpunt geeft op een hypotheek van €300.000 een verschil in maandlasten van ongeveer €12,50. Als het bij een lichte stijging blijft, zal de schade beperkt blijven. Huizenkopers kunnen namelijk met behulp van hun hypotheekadviseur kiezen voor een bank die de scherpste hypotheekrente rekent.

Stijging hypotheekrente zal uiteindelijk effect hebben op huizenmarkt

Zodra de hypotheekrentes sterk stijgen, kan het effect voor de huizenmarkt niet uitblijven. Door de gestegen huizenprijzen is de groep die kan kopen al kleiner geworden. Door een hogere hypotheekrente, stijgen de te betalen maandlasten. Hierdoor wordt het aantal potentiële kopers nog kleiner, dus worden er minder huizen verkocht. Dit kan er weer voor zorgen dat de huizenprijzen dalen.

Door een geleidelijke stijging kan het effect op de huizenmarkt beperkt blijven

Rentestijgingen en dalingen gaan geleidelijk. Een lichte stijging van de hypotheekrente hoeft geen effect te hebben op de huizenmarkt en de huizenprijzen. De ontwikkeling van de huizenprijzen laat zich niet voorspellen. De huizenprijzen kunnen ook ineens instorten doordat de prijzen gewoon op een te hoog niveau zitten.

Ben je op zoek naar een koophuis? Op dit moment is het erg lastig zoeken. Er komt weinig nieuw in de verkoop, en wat wel in de verkoop komt zijn véél gegadigden voor. Laat je in ieder geval niet uit het veld slaan door een stijgende hypotheekrente. De verhogingen zijn nu zeer beperkt en hebben een minimaal effect op de maandlasten na het kopen van een huis.

Lees ook: Prinsjesdag 2021: gevolgen huis en hypotheek

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.