Vanaf 1 januari 2015 zal de maximale hypotheeklening die wordt afgesloten voor de aankoop van een huis een stuk lager zijn.
Ook wordt de verhouding tussen de waarde van de woning en het inkomen verlaagd. Dat heeft budgetbureau Nibud voor volgend jaar vastgesteld.
Geldverstrekkers houden bij het bepalen van de maximale hypotheeklening rekening met twee grenzen: inkomen en woningwaarde. De laagste grens is bindend.
Het inkomen moet hoog genoeg zijn voor een bepaalde hypothecaire lening. Deze verhouding heet ‘loan-to-income’. Vooral huiseigenaren met een jaarinkomen onder de €30.000 bruto, kunnen volgend jaar een aanzienlijk minder hoge hypotheek krijgen dan nu.
Daarnaast is er een maximale verhouding tussen de hypotheek en de waarde van het onderpand: ‘loan-to-value’. Deze was in 2014 104% en zal voor 2015 103% (inclusief overdrachtsbelasting) zijn.
Hypotheekverstrekkers zijn verplicht de nieuwe normen te gebruiken.
Nibud
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens.
Nibud heeft dit jaar de maximale financieringslast anders berekend. Zo wordt er rekening gehouden met mogelijke onvermijdbare uitgaven, als hoge zorgkosten of de komst van kinderen. Daarnaast houdt het Nibud ook rekening met de koopkracht van huishoudens en de hypotheekrente. Doordat de hypotheekrente dit jaar flink gedaald is, kan er meer geleend worden. De lage rente leidt er ook toe dat minder hypotheekrente kan worden afgetrokken, dat beperkt de leencapaciteit.
Hypotheekrente
Als er rekening gehouden wordt met de hogere hypotheekrente van begin dit jaar, kunnen Nederlanders volgend jaar wel meer lenen. Nibud geeft het advies om indien mogelijk niet de maximale hypotheek af te sluiten, omdat dan bezuinigd moet worden op andere uitgaven.
Bron: NU.nl