Eigenwoningforfait

Door
Makelaarsland
op

Heb je een eigen woning? Da’s heel mooi. Niet alleen woon je er waarschijnlijk heerlijk maar je bouwt er ook vermogen mee op.

Op die manier heb je meer voordeel dan bijvoorbeeld iemand die een woning huurt. Dat ziet de belastingdienst ook zo. Daarom moet je, als je een eigen woning hebt, dit bedrag optellen bij je belastbaar inkomen. Dat wordt het eigenwoningforfait genoemd.

Eigenwoningforfait elk jaar anders

De berekening van het eigenwoningforfait wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van je woning en het forfaitpercentage van dat jaar. Deze kunnen elk jaar anders zijn. Het eigenwoningforfait wordt berekend door de WOZ-waarde van je woning te vermenigvuldigen met het forfaitpercentage dat voor deze waarde volgens de staffel van toepassing is.

Berekening 2018 (belangrijk voor aangifte van 2019)

Stel je hebt een woning van 200.000 euro, dan heb je een eigenwoningforfait van 0,70 procent van 200.000 euro ofwel 1400 euro. Heb je een woning van 400.000 euro dan is dit al 2800 euro. En zo loopt de prijs die je betaalt steeds verder op. De zogenaamde villabelasting is in 2018 dan gelijk 0,70 procent plus mogelijk 2,35 procent over een deel van de waarde van je huis. Wordt je woning meer waard, dan ga je automatisch meer eigenwoningforfait betalen.

Wet Hillen

De bijtelling van het eigenwoningforfait was in de ogen van Hans Hillen niet eerlijk voor woningbezitters met een kleine of helemaal afgeloste hypotheek. Zij moesten dan letterlijk betalen voor het hebben van een eigen huis. Dat was geen goede motivatie voor het aflossen van je hypotheek. Daarom is in 2005 de ‘aftrek geen of geringe eigenwoningschuld’ in het leven geroepen. Deze werd bekend als de Wet Hillen. Deze bepaalt dat het eigenwoningforfait vervalt wanneer dit hoger is dan je hypotheekrenteaftrek. Dit is het geval voor mensen die (bijna) geen hypotheekschuld meer hebben. Het bedrag dat aan bijtelling overblijft na het aftrekken van de hypotheekrente krijgt je dan als extra aftrekpost.

Afbouw Wet Hillen

In 2018 kwam de regering met het plan om het voordeel van de Wet Hillen af te bouwen. De aftrekpost wordt vanaf 2019 in een periode van 30 jaar afgebouwd en zal dus uiteindelijk verdwijnen.

Vraag gratis hypotheekgesprek aan

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.