Ze hebben geen huis nodig, maar vermaken zich prima op de funda-app. In deze blog bespreken we het fenomeen ‘fundafun’ of met een iets minder correct woord ‘de fundafetisj’.
Geef maar toe, we doen het allemaal. Je schenkt een bakje koffie in voor jezelf, de kinderen zijn naar bed en je hebt een half uurtje; lekker rondstruinen op funda. Je begint nog redelijk functioneel met dat huis in Utrecht binnen je budget waar veel aan moet gebeuren, maar al snel check je villa’s in Friesland die tegen een prijs weggaan waar jij een bank voor moet overvallen in plaats van er te vragen om een hypotheek. Je weet het zeker, je bent een funda-fetisjist. Waarom doen we dat eigenlijk allemaal; struinen door de huizen die we niet kunnen kopen?
Dromen van een beter leven
Je huidige woning is zo lekker praktisch; iedereen een kamertje, wat studieruimte en een lekker tuintje, maar we zijn allemaal dromers. Dus je ziet jezelf daar al helemaal rondrijden; op die grasmaaier waarmee je het gazon lekker kort houdt van die villa in de buurt van Naarden. In de tuin zie je je al zitten met je beste vrienden aan die grote tafel op het overdekte terras. Alles wat je kent van de Linda de Mol-films speelt zich af op funda en een beetje in je hoofd; het goede leven. Wat als…
Ben je benieuwd of je dromen tóch werkelijkheid kunnen worden? Vraag een gratis hypotheekgesprek aan. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.
Wat zou die kennis betaald hebben?
Bij de tennis heb je het over de woning die je beste vriend of vriendin heeft gekocht. Hij of zij heeft je lekker gemaakt met de verhalen over de ruimte en het steigertje aan het water en de grote kinderkamers. Je bent oprecht blij voor je vriend of vriendin, hij of zij heeft er keihard voor gewerkt, maar ’s avonds ga je toch even kijken. En of je het nu wilt of niet, in je hoofd gebeurt er toch het volgende (let op, ik zeg niet dat het goed is): Hmm, best weinig bergruimte, geen station in de buurt, klein schuurtje. Alles om jezelf toch een beter gevoel te geven. We zeggen niet dat het goed is, maar het gebeurt.
Gewoon binnenkijken bij mensen
Zie je oude bruine meubeltjes en stoffige lampen en kleedjes met rafelrandjes op de tafel? Dan kan je je wel zo’n beetje een inschatting maken van de levens van die mensen. Het voordeel is dat er zich allerlei verhalen ontrollen, maar je hoeft helemaal niet aan te bellen.
Voor de ervaren fundafan is de volgende situatie het perfecte plaatje. Je gaat naar een makelaar die in vertrouwen vertelt over een stel dat uit elkaar gaat. De makelaar mag geen namen noemen, maar laat natuurlijk wel even de straatnaam vallen. Hé daar ken je dat vrolijke stel, zouden die mensen uit elkaar gaan? Je checkt de woning, zet je oren open op het schoolplein en als een kleine detective krijg je een duidelijk beeld van dat leven en waar het misging. Toegegeven, hogeschoolfundafetisj, maar het gebeurt.
Even lachen
Dat er veel funda-adepten zijn weet funda inmiddels ook zelf. Via #fundafun op Twitter doet Aafke Romeijn heel erg grappig verslag van haar fundaverslaving. Zij plaatst een foto en geeft commentaar. Een foto van stoelen met koeienbekleding levert iets op als: ‘kan iemand me vertellen welke diersoort hiervoor is gestorven?’. Het is leuk bedacht en appelleert aan de gevoelens van de ervaren zoeker die oog heeft voor details. Sollicitatie: Als schrijvend journalist zou ik er wel eentje willen maken over de teksten die je voorbij ziet komen. ‘Riante boerenvilla met veel praktische leefruimte’.
Woonideetjes
Zo is het natuurlijk nooit bedoeld, maar er zijn veel vrouwen en mannen die interieurideetjes opdoen door op funda te kijken. Je hoeft geen dure glossy meer te kopen, maar je kijkt wel hoe mevrouw en meneer X de gordijnen hebben uitgezocht bij de kleur en stijl van de bank. Zou het een idee zijn voor funda om de winkels erbij te zetten en een prijs?
Echt kijken voor een huis
Het is een beetje saai, maar het kan wel. Gewoon op funda zitten omdat je van plan bent een huis te kopen. Tegenwoordig zie je steeds meer filmpjes en die maken het helemaal af; die mevrouw die je vol trots rondleidt op de plek waar ze een jaar of vijf van haar leven heeft doorgebracht. In het kader van deze blog zouden we wel iets meer willen weten van die levens; hier is mijn eerste kind geboren, daar stond het fietsje waarop Ties leerde fietsen en daar kregen we ruzie over de vuilniszakken. Maak het maar een beetje persoonlijk.
Nog meer binnen gluren? Maak een NVM zoekopdracht aan en ontvang altijd het nieuwste en meest complete woningaanbod van Nederland, dat aan jouw criteria voldoet!