Zie hier: het meest bijzondere en karakteristieke penthouse van Boekelo en wellicht van heel Twente. Niet alleen is het pand van binnen perfect afgewerkt het beslaat 3 etages van de fraaie toren van ‘Het Pakhuis’ een rijksmonument dat uit 1913 stamt naar een ontwerp van architect J. Mink.
Half verscholen in het groene achterland van Enschede ligt Boekelo. Een prachtig plaatsje met een rijk industrieel verleden. Een groot deel van de historische bebouwing waaronder Het Pakhuis is gehandhaafd gebleven. Het gebouw werd in 1913 gebouwd naar een ontwerp van architect J. Mink is een rijksmonument en in 2008 geheel gerenoveerd.
Nieuwsgierig? Vraag een bezichtiging aan!
Textiel Bleekfabriek
Om onafhankelijk te zijn van externe blekerijen bouwde de Enschedese textielfabrikant Van Heek in 1888 in Boekelo een fabriek om zelf textiel te bleken. De locatie voor de N.V. Boekelosche Stoomblekerij werd gekozen vanwege de aanwezigheid van water uit drie beken, de spoorlijn Winterswijk – Enschede/Hengelo voor transport van kolen en textielproducten en het beschikbare terrein tegenover het station om een fabriekscomplex te kunnen bouwen.
In de loop van de 20e eeuw veranderde het steeds groter wordende bedrijf van textielblekerij naar een van de meest toonaangevende textieldrukkerijen ter wereld en kreeg na vele fusies de naam Texoprint. Uiteindelijk kon het bedrijf de concurrentie met de lage-lonen-landen niet aan en ging in 2004 failliet.
Ter Steege Vastgoed kocht het 13 hectare grote fabriekscomplex om het te transformeren naar een woon- en werkgebied, met behoud van het industrieel erfgoed evenwijdig aan de spoorlijn.
Penthouse
Het complex is opgebouwd uit een centrale hal met bergingen, trappenhuis en een moderne lift. Hieromheen liggen de 32 appartementen verdeelde over 7 etages. Het penthouse dat we hier uitlichten is gelegen in ‘De Toren’ van Het Pakhuis en heeft vier verdiepingen met een ongekend uitzicht van het riante dakterras van ruim 100 m², op de 7de-etage. Op de 6de-verdieping van het complex zijn vijf penthouses gebouwd, waaronder dit te koop staande unieke en grootste penthouse in de toren.
Het penthouse beschikt op de 6de-verdieping over een riante geschakelde woonkamer van zo’n 85 m² met design gashaard, een prachtige woonkeuken voorzien van de meest luxe keukenapparatuur en afwerking waaronder natuurstenen bladen. Ook bevindt zich op deze verdieping een luxe ruime badkamer met grote moderne wastafel en inloopdouche, een grote slaapkamer.
Art Deco
Op de negende verdieping word je verrast met een complete Art Deco ingerichte werkkamer met originele geëtste Art Deco toegangsdeuren, eiken lambrisering, originele binnenluiken en gietijzeren wenteltrap naar de 10de verdieping en toegang tot het dak van de toren; waar en geeft een overweldigend uitzicht over de groene omgeving op een hoogte van 32 meter. Dit is ook de plek waar je het industriële erfgoed nog goed kunt terugzien.: de oude balkenconstructien en de erkers. Bovenop de toren staat het authentieke hekwerk nog.
Wist je datjes
De toren dienst heeft gedaan als goederenlift en op de 8ste verdieping een 40 m³ waterbassin ten behoeve van de sprinklerinstallatie van het textielbedrijf was?
In dit gebouw is in die tijd Boeklon ontwikkeld; Boeklon was een transparante klevende folie waarmee studieboeken gekaft werden.
Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het gebouw is er in 2013 een boek verschenen over dit gebouw en de textielfabriek.
De huidige bewoners verkopen dit prachtige pand omdat zij binnenkort met pensioen gaan en overwegen om richten de kinderen en kleinkinderen te verhuizen.
Wil je op de hoogte worden gehouden van al het nieuws op de woningmarkt? Ontvang dan elke maand onze gratis update met tips voor kopers, verkopers en huizenbezitters, nieuws en alle andere dingen die je moet weten.