Wat is eigenlijk de allerbeste plek om te gaan wonen? Stel dat je twee kinderen hebt van schoolgaande leeftijd en je gaat op zoek naar een geschikte gemeente waar je de komende tien jaar wil wonen. Of je bent single en wil lekker dichtbij je werk wonen…
Overweeg je een huis te kopen, dan zit je misschien nog met veel vragen. Misschien vind je het prettig om eens een keer helemaal vrijblijvend met een makelaar te sparren. Dan krijg je meteen antwoord op vragen waar je nu mee rondloopt. Laat Makelaarsland jou terugbellen, je zit nergens aan vast.
Ja, ik wil sparren met een makelaar
Stap 1. De prijs
Dan ga je eerst even kijken naar de prijs misschien, je bent toch een Nederlander. Altijd weer interessant is het jaarlijkse lijstje met daarop de tien goedkoopste/duurste gemeenten om te wonen ofwel de plek waar er gemiddeld het meest en het minst voor een huis is betaald:
Bron: CBS
Als je dus puur naar de prijs kijkt, moet je in Delfzijl zijn, daar betaal je gemiddeld vijfenhalve keer minder dan voor een woninkje in Bloemendaal waar je gemiddeld 775.800 euro betaalt. Leuke feitjes natuurlijk, maar het zegt niet zo heel veel.
Want als je weet welke prijs je zo’n beetje betaalt, wil dat natuurlijk nog niet zeggen dat het er goed wonen is. Bovendien gaat het om gemiddelde prijzen; mijn zus woont geweldig in Wassenaar in een klein volkswijkje, fietsafstand van het strand, maar die betaalt echt niet een bedrag dat in de buurt komt van het lijstje. Gelukkig zijn, dat is wat we willen in zo’n gemeente.
Stap 2. Gelukkig zijn
In theorie zou je gelukkig kunnen worden van relatief weinig betalen voor meer huis, maar in de praktijk gaat het toch om hele andere dingen die je van een gemeente vraagt. Heel belangrijk is of je een beetje gelukkig wordt in zo’n stad of dorp. Mooi meegenomen dat ‘geluk’ ook gemeten is. De woonplaats van de gelukkigste en ongelukkigste mensen in Nederland:
Mensen in Ede zijn dus het gelukkigste terwijl Rotterdammers het minst gelukkig zijn. Ede heeft trouwens ook een intercitystation dus dat is een optie voor mij. Zouden gelukkige mensen in Ede gaan wonen of wordt je dáár pas gelukkig? Klinkt goed, Ede. Ook wel een tikkie aan de degelijke kant misschien, is daar iets te doen eigenlijk? Toch maar even verder kijken. En is het er veilig? Zo’n nieuwe gemeente moet ook wel een beetje veilig zijn.
Stap 3. Veiligheid
Niet geheel onbelangrijk is de veiligheid van een stad of dorp. Jaarlijks verzamelt AD allerlei gegevens van de Politie voor het samenstellen van de AD Misdmaadmeter: De veiligste gemeenten in 2016.
Als het om veiligheid gaat moet je dus in Tubbergen zijn. Daar werden in 2016 maar 29 woninginbraken gepleegd en 23 vernielingen. In Amsterdam moet je niet zijn; 4313 woninginbraken en 4956 vernielingen. Okay Tubbergen, it is. Zouden daar een beetje redacties in de buurt zijn om verhalen voor te maken, een mens moet immers ook geld verdienen. En ICT-bedrijven voor mijn vrouw? En kun je daar nog een biertje halen in de stad of moet je dan zo’n rare caravan naast je huis zetten voor je kinderen later.
Stap 4. Het totaalplaatje
In Delfzijl betaal je het minste, in Ede word je dus het gelukkigste en Tubbergen is het veiligste, maar dan nog is het lastig om een objectieve keuze te maken. In dat geval is het jaarlijkse onderzoek van Elsevier interessant. Zij hebben immers bijna 100 factoren meegewogen die een rol kunnen spelen in de keuze van de gemeente waar je gaat wonen. Wat daar uitkomt?
Laren is de beste plek om te wonen volgens Elsevier. Natuurlijk is het daar geweldig, maar niet iedereen zou het daar naar zijn zin hebben en bovendien is het niet te betalen. Je moet je ook een beetje op je gemak voelen tussen de tv-iconen als John de Mol, managers van Shell en ex-voetballers. Daarom is het gaaf dat onderzoeksbureau Louter, dat dit onderzoek uitvoert een tool heeft ontwikkeld. Met deze tool kan je aangeven wat er voor belangrijk is; arbeidsmarkt, winkels, bereikbaarheid, veiligheid, zorgvoorzieningen en dan rolt er een gemeente uit.
Even proberen.
Ik zet de schuiven ‘bereikbaarheid’, ‘arbeidsmarkt’ en ‘onderwijsvoorzineingen’ open. Je moet wel binnen 30 kilometer van je huidige woonplaats verhuizen. Okay, doen we. Wat er uitkomt? Yes, Utrecht natuurlijk. Mijn ‘allerfavorietste’ stad allertijden waar ik een jaar of zeven met veel plezier woonde.
Stap 5. Door de stad lopen
Objectieve criteria zijn leuk, maar je kunt natuurlijk ook gewoon op gevoel kiezen. Daarom ga ik op een zonnige dag een paar uurtjes in de bibliotheek van Utrecht werken. Om een uur of één in de middag koop ik een broodje bij de HEMA op de hoek en ik wandel via Vredenburg in de richting van Lombok waar een vriend van mij werkt op de Tweede Daalsdedijk. Je loopt in tien minuten tijd via een gezellig drukke stad, naar de relatieve rust van een parkje en een waterpartij richting het – tikkie rauwe – Lombok waar altijd iets te doen is. Ik ben eruit. Nu even een Zoekopdracht aanmaken, kijken of er nog wat te te koop komt in Utrecht.
Heb jij ook scherp wat de ideale plek is voor jouw volgende droomhuis? Met de Makelaarsland zoekopdracht blijf je op de hoogte van het nieuwste en meest complete woningaanbod dat voldoet aan jouw wensen.